Jari Vesterinen ja Aba Luostarinen perustivat Lasi- ja Keramiikkakeskus Kuu Mallusjoelle 6 vuotta sitten. Keskus on tunnettu anagama -keramiikanpuupolttouunistaan niin Suomessa kuin myös kansainvälisesti. Poltot järjestetään kolmesti vuodessa: toukokuussa, syyskuussa ja lokakuussa. To 21.10 – su 24.10.2021 anagamaa poltettiin 15:ttä kertaa.
Anagama on aasialainen alkukantainen puupolttoinen tunneliuuni. Yksi poltto kestää n. 3-4 päivää ja polttopuita kuluu n. 10 kuutiota prosessin aikana. Uuniin mahtuu monen tekijän keramiikkatöitä. Lokakuun polttoon osallistui 30 keramiikantekijää, mukana on 2 residenssitaiteilijaa Latviasta ja Tanskasta. Edellisessä poltossa syyskuussa oli yhteensä n. 400 erilaista keramiikkatyötä.
Puupoltossa syntyy ainutlaatuinen jälki jota ei pysty jäljittelemään muissa keramiikan polttotavoissa. Puutuhka tekee taikojaan.
Tulia ylläpidetään vuorokauden ympäri 3-5 henkilön ryhmissä. Uunissa on yksi pääluukku ja 4 sivuluukkua. Luukkuihin syötetään jatkuvasti puuta ja yritetään nostaa ja ylläpitää tasaista lämpötilaa anagaman sisällä. Huippulämpötila n. 1300 C astetta saavutetaan viimeisenä polttopäivänä.
Poltossa käytetään eri puulajeja, joista jokaisella on oma roolinsa. Alussa poltetaan risuja ja oksia sekä nostetaan hitaasti anagaman lämpötilaa. Havupuut syttyvät äkillisesti ja palavat nopeasti, ne myös nostavat uunin lämpötilaa ripeästi. Tuhkaa muodostuu nopeammin kuin esim. koivusta, joka palaa pitkään ja tasaisesti muodostaen kekäleitä. Polton yhteydessä palavaa tuhkaa ja hiilenkekäleitä pöyhitään säännöllisesti valurautalapiolla. Prosessia kutsutaan pelkistämiseksi. Tuhka nousee ilmaan ja kulkeutuu tulen mukana uunin tunnelia pitkin polttopäästä esineiden pintaan ja sen jälkeen hyvän vedon avustama ohjautuu ulos valtavan piipun kautta verhomaisena sametinmustana aurana. Tuhka sulaa esineiden pintaan ja muodostaa lasitekerroksia ja ainutlaatuisia rouheita pintoja. Omenapuun tuhka on lajinsa arvostetuin.
Kolmen vuorokauden raskaan työn päätteeksi sunnuntaina klo 18 jälkeen pääluukku täytettiin viimeisellä puunstoukkauksella. Sen jälkeen piipun pellit, uunin luukut ja ilma-aukot laitettiin kiinni ja muurattiin sanomalehti-savilieteseoksella.
Anagama jäi jäähtymään seuraavaan lauantaihin saakka, jolloin taas kaikki osallistujat kokoontuvat juhlallisesti avaamaan uunia ja ihmettelemään polton tuotoksia.
Osallistun seuraavaan anagamapolttoon lokakuussa 2022.
Tekemääni puupolttokeramiikkaa voi ostaa tästä: https://blochceramics.fi/product-category/puupoltettu/